Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

 

«Στις ΗΠΑ φαίνεται ότι κυριαρχεί όλο και περισσότερο η μετάλλαξη Δέλτα. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εκτεταμένα, έχουμε μία σταδιακή αύξηση, όχι ιδιαίτερα μεγάλα νούμερα προς το παρόν, αλλά αναμένεται να έχει μεγαλύτερη παρουσία. Η μόνη αντίδραση σε αυτό είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Για την μεγάλη πτώση που παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί, ελπίζει πως η εικόνα αυτή να αντανακλά τη φυσική εξέλιξη του φαινομένου.

« Όντως υπάρχουν δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει ότι όταν κάποιος νοσήσει δεν νοσεί βαριά, αλλά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να τη μεταδόσει πιο εύκολα στους άλλους. Προφανώς το χτίσιμο του τείχους ανοσίας πρέπει αν περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες, και οι ευάλωτες ομάδες αλλά και οι νέοι. Χρειαζόμαστε μία κάλυψη όλων των ηλικιών».

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και φοβάται να κάνει την δεύτερη δόση; Σε αυτό απαντάει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

«Όποιος έχει νοσήσει και έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, έχει αποκτήσει ανοσία».

«Δεν νομίζω να έχει κάποιος πρόβλημα εάν νοσήσει να κάνει και τις δύο δόσεις. Δεν είναι βλαβερή η δεύτερη δόση εμβολίου για όποιον έχει νοσήσει. Όποιος είναι καταγεγραμμένος μέσω του ΕΟΔΥ ότι έχει νοσήσει είναι καλυμμένος με μία δόση», είπε ο Θάνος Δημόπουλος.

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών και οι μάσκες

«Τα δεδομένα που έχουμε από κλινικές μελέτες είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές κι επειδή ο στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, πρέπει να δοθεί και αυτή η δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί η δυαντότητα σε όποιους γονείς επιθυμούν να κάνουν αυτή την επιλογή», ανέφερε ο Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος υποστηρίζει πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να πετάξουμε τελείως τις μάσκες.

«Μας καλύπτουν τα εμβόλια για την μετάλλαξη. Το ότι έχει αφαιρεθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν σημαίνει ότι πρέπει να την πετάξουμε. Το ότι επετράπη να μη φοράμε μάσκες δεν είναι προτροπή να μην την φοράμε. Προτρέπω να την έχουμε σαν αξεσουάρ, να είμαστε έτοιμοι μόλις αντιληφθούμε συνωστισμό να την φορέσουμε».

ipfs | netlify | vercel | seo оптимизация на сайтове за Google | github | codepen